3i Blog - Informaticanieuws

Terugblik Informatica Inspiratiedag 2025

Gepost door Wouter van den Brink op 11 april 2025


© https://www.flickr.com/photos/suspeeters/albums/72177720325020839/

Afgelopen woensdag kwamen docenten informatica uit het hele land bijeen om geïnspireerd te worden door een boeiende keynote en interactieve workshops op de Instruct Informatica Inspiratiedag. In deze post blikken we terug op deze leerzame dag.

Do's en don'ts van programmeeronderwijs

Tim Steenvoorden presenteert zijn keynote

Na de opening van Adriaan vertelde Tim Steenvoorden van de Open Universiteit ons over de do’s en don’ts van programmeeronderwijs. Met een prikkelend praktisch voorbeeld maakte hij duidelijk wat er veelal misgaat in de les: hier zijn de gereedschappen, dit is wat je kunt maken, succes ermee!

Aan de hand van verschillende actuele onderzoeksresultaten binnen de programmeerdidactiek legde Tim uit wat je zoal kunt toepassen in je eigen programmeerlessen. Laat leerlingen bijvoorbeeld eerst code zien en inspecteren, voordat je ze zelf laat schrijven. Er is immers geen enkel taalvak dat begint met een woordenboek en de opdracht "schrijf maar een essay".

De bezoekers raakten duidelijk geïnspireerd door Tims praktische handvatten. En ook wij gaan zeker met deze informatie aan de slag! De komende tijd houden de ontwikkelaars van Instruct zich bezig met het vernieuwen van ons lesmateriaal over programmeren. De informatie in de keynote helpt ons hier zeker bij, maar jouw input is natuurlijk ook meer dan welkom. Heb jij tips, opmerkingen en feedback? Neem dan zeker contact met ons op.

Workshops

Adriaan Gijssen zit tijdens zijn workshop voor een groot scherm, waarop het examenprogramma informatica wordt toegelicht

De dag werd vervolgd met zes uiteenlopende workshops rondom programmeerdidactiek, maar ook informatica in breder perspectief. Adriaan heeft in een kleiner gezelschap uitgebreid gebrainstormd over manieren om je PTA in te richten, en Kevin organiseerde een zeer drukbezochte workshop over computational science. In de woorden van fotograaf Frans Peeters: "je kunt merken dat natuurkunde écht zijn vak is!"

Wouter van den Brink staat tijdens zijn workshop te vertellen voor een banner van Fundament Informatica

In de tweede workshopronde heb ik het over code testen en de didactische mogelijkheden en uitdagingen ervan gehad. Het was een leuke thuiswedstrijd: tussen de aanwezigen zaten mijn stagebegeleider, mijn docent wiskunde uit de brugklas (!) en de informaticadocent die vroeger informatica gaf aan mijn vriend. We hebben uitvoerige discussies gevoerd over code testen, en veel van elkaar geleerd.

Tegelijk vertelden Bram en Anouk van het Koning Willem II College over hoe zij informatica vormgeven op hun school. In de auto terug naar Enschede vertelde collega-studente Femke dat ze behoorlijk onder de indruk was van de verhalen. Ook de interactieve workshop van Hieke Keuning van de Universiteit Utrecht over programmeren met GenAI werd druk bezocht.

3i Award voor het beste profielwerkstuk

Een bezoeker van de Inspiratiedag zit voor een computerscherm met een hoofdtelefoon op, en praat met de Curaçaose kandidaten over hun profielwerkstuk

Tijdens de pauzes deden de genomineerde groepjes voor de 3i Award voor het beste profielwerkstuk over informatica hun uiterste best om stemmen te winnen voor de publieksprijs. Dit jaar was een extra bijzonder jaar, want één van de groepjes kwam uit Curaçao. Zij waren tijdens de tweede pauze en tijdens de uitreiking digitaal aanwezig om docenten te overtuigen en hun prijs in ontvangst te nemen.

Inmiddels traditiegetrouw werd de uitreiking verzorgd door jurylid Jeroen de Brouwer. Een spanning die dit jaar zelfs aan de andere kant van de wereld gevoeld kon worden!

De vijfde prijs én de publieksprijs gingen naar Yoran en Isabel met hun profielwerkstuk over een exoskelet. Met een goed vooronderzoek gaven zij betekenis aan een relatief onbekend onderwerp, dat tot uiting werd gebracht in een mooi product, waarvan het ontwikkelproces goed terug te lezen is in het verslag.

Op de vierde plaats eindigden Lieke en Lennox met een AI-speler voor het spel hartenjagen. Dit kaartspel bevat incomplete informatie, dus is het lastig om er een goede computerspeler voor te schrijven. Lieke en Lennox grepen deze uitdaging met beide handen aan en gingen behoorlijk de diepte in, zowel theoretisch als bij het programmeren.

De genomineerden Khion, Jayden en Angel uit Curacao ontvingen de derde prijs voor hun project, waarin ze met behulp van het YOLOv8-model hielpen het gedrag van witstaartherten in kaart te brengen op het eiland. Ze lieten zien dat informatica op allerlei plekken kan worden teruggevonden, en dat het ook nog duurzaam kan.

Dat informatica een dienstbare discipline kan zijn, werd heel goed duidelijk gemaakt door Rens, Derek, Tim en Lucas, die met hun analyse van de verticale structuur van de Melkweg op de tweede plaats eindigden. De structuur en schrijfstijl van dit werkstuk zijn van uitmuntende kwaliteit en naderen universitair niveau.

Docenten die tijd willen besparen met het ontwikkelen en nakijken van toetsen moeten de ontwikkelingen van Joost en Jonathan goed in de gaten houden. Zij ontwikkelden een prototype voor een systeem dat, met behulp van kunstmatige intelligentie, allerlei tools aanbiedt voor het maken en beoordelen van toetsvragen voor het voortgezet onderwijs. Een welverdiende eerste plaats voor de 3i Award!

Beeldmateriaal

‘Huisfotograaf van het informatica-onderwijs’ Frans Peeters maakte foto’s tijdens de Inspiratiedag. Die kun je alvast hier bekijken. Gedurende de dag zijn er ook video-opnames gemaakt; abonneer je op ons YouTube-kanaal, zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe video’s.

 

We kijken terug op een geslaagde inspiratiedag waarin informatica, ontmoeting en inspiratie centraal stonden. Zien we je volgend jaar (terug)?

 

-- Share It --