Update keuzethema N. Security

Gepost door Adriaan Gijssen op 24 januari 2024

Aan het begin van dit schooljaar kondigden we aan dat we aan de slag zouden gaan met de door SLO ontwikkelde keuzethema's Computational Science (R), Security (N) en Usability (O).

Een uitgebreide en verrijkte versie van het keuzethema Computational Science hebben we afgelopen najaar gelanceerd. En nu is het moment daar dat we het eerste deel van onze update van het keuzethema Security lanceren!

Kevin van As is de afgelopen tijd samen met de andere ontwikkelaars hard aan de slag gegaan met dit keuzethema. Als basis hebben we het oorspronkelijke lesmateriaal van SLO genomen. Dit was beschikbaar als PDF- en Word-document. We hebben alle inhoud overgezet naar onze online leeromgeving. Hierdoor kunnen vragen eenvoudig beantwoord worden en ontvangen leerlingen direct feedback op hun antwoorden. Verder kunnen video’s in de leeromgeving worden afgespeeld, kunnen leerlingen de begrippen oefenen en kun je als docent de voortgang van je leerlingen monitoren.

Dat was echter slechts het begin. Met elkaar hebben we nagedacht over een handige, overzichtelijke en goed doordachte paragraafindeling. Het originele lesmateriaal bevat zes onderdelen. Dit hebben wij gereduceerd naar vier hoofdonderwerpen:

  1. Kwetsbaarheden
  2. Authenticatie
  3. Encryptie
  4. Websecurity

 

Vervolgens hebben we de casussen geactualiseerd. Het lesmateriaal van de SLO nam verschillende waargebeurde security-casussen onder de loep, zoals het misbruik van een kwetsbaarheid in uTorrent in 2008 en een XSS-aanval op Twitter in 2014. Deze casussen zijn alweer heel wat jaren oud, en daarmee verliezen ze hun relevantie. Bovendien spreken onderwerpen als torrents weinig tot de verbeelding van leerlingen, die zich eerder bezig houden met onderwerpen zoals spionagesoftware Pegasus en ChatGPT, casussen die we nu aan het lesmateriaal hebben toegevoegd.
Bovendien hebben we PowerPoint-presentaties voor de docent gemaakt en nieuwe interactieve elementen ontwikkeld. Hiermee kunnen leerlingen zelf spelenderwijs aan de slag om meer te leren over een onderwerp.

 

Bij al deze onderwerpen hebben Kevin en Adriaan uitlegvideo's ontwikkeld, die beschikbaar zijn voor leerlingen met een PLUS- of Fundament zonder Vakdocent-licentie. In deze video's nemen ze je mee in alle ins en outs van security. Leerlingen die een les hebben gemist of gewoon nog eens willen terugzien hoe het precies zit, kunnen deze video’s op hun eigen gemak en tempo bekijken. Deze video's komen over enkele weken online beschikbaar.

Op dit moment is het onderdeel "Kwetsbaarheden (N1)" beschikbaar, waar zo’n 10 à 20 SLU aan besteed kan worden, afhankelijk van welke keuzes jij als docent maakt. De komende weken zullen de andere drie onderdelen volgen, evenals een studieplanner en toetsvragen.

 

Deze update van het lesmateriaal is beschikbaar voor alle Fundament-gebruikers met een licentie voor de keuzethema’s. Je kunt het lesmateriaal vinden via de methode: SLO - Keuzethema's > N. Security.

Nog niet in het bezit van een licentie voor de keuzethema’s, maar wel geïnteresseerd? Onze adviseurs helpen je graag verder. Neem contact op via [email protected]!

 

Wanneer de werkzaamheden helemaal zijn afgerond, dan berichten we je daar natuurlijk weer uitgebreid over op onze reguliere kanalen.

 

 

-- Share It --